Vad händer vid en flygstrejk?

Något som den senaste tiden blivit allt mer vanligt är att piloter varslar om strejk – det började med Norwegian, Lufthansa och nu senast var det SAS, och den strejken avblåstes så sent som i natt. Men hur påverkar strejken de resenärer som bokat resa med flygbolaget?

flygplanAtt åka utomlands på en oförglömlig och annorlunda semester är något som de flesta utav oss brukar unna oss någon gång per år – men vad händer med resan när flygbolaget som man ska åka med hotar med att bryta ut i strejk? Enligt svenska regler ska resenärerna då bli kompenserade, till viss del i alla fall, skriver Expressen. Där är det exempelvis flygbolagets skyldighet att bland annat förse resenären med hotellrum, mat och ombokning av resenärens redan köpta biljett. I en intervju som tidningen gjort med Konsumentverkets enhetschef Jan Nyqvist säger han följande om den vad som kan ske om SAS varslande om strejk blir verklighet:

”– Väljer man återbetalning så ska man även ha de pengarna inom sju dagar, står det i den EU-förordning som finns angående passagerarnas rättigheter. Han tillägger att det även är upp till bolaget att informera sina passagerare om vad som gäller. Det ska alltså inte vara möjligt att – till exempel – tvingas lägga sig att sova i flygplatsen.”

När slutar flygbolagens kompensationskrav att gälla?

Att man som strandsatt flygresenär inte ska stå helt handfallen ska säkerställas genom flygbolagens kompensationsskyldighet. Men något som varje resenär ska känna till är att när det råder ”extraordinära omständigheter” kan kompensationen för ett inställs flyg komma att påverkas, och det är en omständighet som kan bli rådande vid strejk. Därför är det alltid viktigt att kontakta sitt aktuella flygbolag för att höra hur just deras specifika regler ser ut i händelse av strejk.